BUGI
BUGI

WESTERN BALKANS URBAN AGRICULTURE INITIATIVE

Livanjski sir

Livanjski sir
BUGI
EU
Livanjski sir

Livanjski sir se počeo proizvoditi u 19. stoljeću u okolini Livna po uzoru na tehnologiju proizvodnje švicarskog sira Gruyèra, odnosno Greyerzera.  Na početku se proizvodio isključivo iz ovčjeg, a danas uglavnom iz mješavine ovčjeg (60-70%) i kravljeg (30-40%) mlijeka, ili samo kravljeg mlijeka. Zrije prosječno 60 – 66 dana u kontrolisanim uslovima.

Porodica Burkić iz Livna proizvodnjom livanjskog sira bavi se više od 25 godina i njihovo stado trenutno broji  200 ovaca i 10 krava.

Ovaj sir pripada grupi autohtonih dinarskih tvrdih ovčjih, odnosno kravljih sireva, specifičnih i prepoznatljivih svojstava. Livanjski sir bi se mogao opisati kao tvrdi sir, čiji je miris karakterističan za ovčije tvrde sireve, a okus pun ili puniji, specifičan za ovčije sireve i jako izražen.

Cijena ovog izuzetnog livanjskog sira iz domaće radinosti iznosi 15 KM za jedan kilogram.

Ukoliko želite da u krugu svoje porodice uživate u okusima ovog kvalitetnog domaćeg sira, svakako se javite na neke od sljedećih brojeva:

Haris Burkić, 064/41 96 234; 063/453 687; 064/44 11 395

Uživajte!

Livanjski sir

Livanjski sir
  • Mali guber bb. Livno
  • 064/41 96 234; 063/453 687; 064/44 11 395