Paprike punjene kupusom: Idealna zimnica i kombinacija koju svaka osoba voli, žute paprike i kupus!
Kratko o Udruženju "Emina" - Ustikolina
Kada se Jasmina Šahović sa svojom porodicom vratila u selo Filipovići kod Ustikoline, ni slutila nije da će njena prvobitna ideja o uzgoju voća i povrća za vlastite potrebe izaći na nešto veliko kao što je to danas.
Danas, 12 godina poslije, za teglice u kojima se kriju slasne delicije vrhunskog kvaliteta, nastale po receptima vrijednih ruku žena iz Ustikoline, u našoj zemlji znaju svi.
A, sve je počelo 2005. godine posjetom predstavnika humanitarne organizacije CEFA koji su, obilazeći povratnička sela, kušali hranu koju su im nudile domaćice. Posebno su bili oduševljeni Slatkom od guljenih šljiva koje se već dugi niz godina izlaže na sajmu u Italiji i oduševljava sve one koji ga degustiraju. Proizvodnja nije ostala samo na slatku, danas naše udruženje broji deset članica i funkcioniše tako što svaka članica sama uzgaja voće i povrće, a onda od tih plodova, na tradicionalan način, priprema salate, ajvare, pinđure, pekmeze, džemove, slatka, sokove…
– Uzgajamo sve, a najviše crvenu papriku, poznatu kao “ajvarušu”, patlidžan, mrkvu, peršun, bijeli luk, paradajz, kupus. Od njih pravimo ajvar – pečeni i bareni. Od paprika još pravimo i razne salate, pinđur, paradajz sos, kečap, đuveč, a kiselimo i krastavice.
Trudimo se da sve plodove prirode iskoristimo i da ih preradimo na najbolji način kako bi nas u hladnim zimskim danima posjetili na slatke okuse ljeta ili proljeća. Naša proizvodnja se ne ograničava samo na jesenski period, trudimo se pokupiti najbolje i od proljeća, pa u proljeće pravimo razne sirupe i sokove od zohve i ruže “šećerke” koju sami uzgajamo, a onda u ljetnom i jesenskom periodu pravimo pekmez i sok od drijenjka i jabuka, džem i sok od malina, a kad ima šljiva onda pravimo pekmez, bestilj, sok, slatko ...