Okupane suncem, sušene na prirodan način i probrane suhe smokve za naš pekmez. Za sve ljubitelje Eko hrane, ovo je idealna slastica.
Naš recept je tradicionalan i pripremamo ga isključivo u manjim količinama sa dosta pažnje.
"Nakon branja, smokve se kidaju po pola, kuhaju se u većoj posudi 2 do 3 sata, zatim se izvade i cijede kroz gazu da ne prolaze košpice iz istih. Sok koji izađe iz njih zatim se kuha 4 do 5 sati uz obavezno povremeno miješanje. Sa sećerom ili bez je izbor proizvođača, s tim za kuhanje bez šećera je duže i zahtjevnije. Na cca 20 kila smokava ide 4 kg šećera"
U našim krajevima, pekmez od smokava je poznat kao prirodni lijek protiv kašlja. Koriste ga odrasli, ali i djeca, jer je jako ukusan i sladak.
Pekmez možete čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižderu
Naš pekmez pakujemo u tegle od 1 kg i cijena iznosi 15 KM.
Za sva dodatna pitanja, slobodno nam se javite na naš kontakt telefon 063 004 414
Vaša Stolačka magaza