Perga je fermentisani pčelinji polen koji se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Ona je bogata proteinima, aminokiselinama, mineralima, vitaminima i antioksidantima.
Pčele sakupljaju polen sa cvjetova i prenose ga u košnicu na zadnjim nogama. Tamo ga mješaju sa pčelinjom pljuvačkom, koja sadrži enzime koji pokreću proces fermentacije. Fermentacija traje oko 21 dan, tokom čega se polen pretvara u pergu.
Perga je bogata proteinima, koji su neophodni za izgradnju i popravku tkiva u organizmu. Ona sadrži sve esencijalne aminokiseline, koje ljudski organizam ne može sam da sintetiše.
Perga je takođe bogata mineralima, kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, željezo i bakar. Minerali su neophodni za mnoge važne funkcije u organizmu, uključujući pravilno funkcionisanje mišića, kostiju, nervnog sistema i imuniteta.
Perga je takođe bogata vitaminima, kao što su vitamini B kompleksa, vitamin C, vitamin E i vitamin D. Vitamini su neophodni za mnoge važne procese u organizmu, uključujući proizvodnju energije, rast i razvoj, i zaštitu od bolesti.
Perga je bogata antioksidantima, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti ćelije i dovesti do razvoja bolesti, srčana oboljenja i neurodegenerativne bolesti.
Perga ima širok spektar zdravstvenih prednosti. Ona može pomoći u:
Perga se može jesti sama, dodavati u hranu ili piće, ili se koristiti kao dodatak ishrani. Preporučena dnevna doza je nekoliko zrna dnevno ili pomiješati sa medom.
Perga je prirodni proizvod i generalno je bezbedna za konzumaciju. Međutim, osobe sa alergijama na pčele treba da budu oprezne pri konzumiranju perge.
Perga je izuzetno zdrava namirnica koja može pružiti brojne zdravstvene prednosti. Ona je bogata proteinima, aminokiselinama, mineralima, vitaminima i antioksidantima.